pierogi z ziemniakami i pieczarkami + film krok po kroku

3288

składniki na ciasto:
450 g mąki
2 łyżki masła stopionego
1 żółtko
ok. 200-230 ml gorącej wody

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle aby ciasto było elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz i sklejamy brzegi tworząc pierożka. Wrzucamy partiami do osolonej, gotującej się wody i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy przez ok. 3-4 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy omaszczone masłem i np. posiekanym szczypiorkiem.

składniki na farsz ziemniaczano pieczarkowy:
600 g ziemniaków
300 g pieczarek
1 cebula
1-2 łyżki masła
sól, pieprz

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę lub w półplasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażamy, aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Ziemniaki mieszamy z pieczarkami.

ZAPRASZAM NA FILM KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ PIEROGI

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here