pierogi z fasolą i grzybami

4516

składniki na farsz:
300 g fasoli jaś
6 kawałków suszonych grzybów
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Fasolę i grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy. Ugotowaną fasolę i grzyby miksujemy blenderem na gładką masę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do zmielonej fasoli z grzybami dodajemy podsmażoną cebulę, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

składniki:
450 g mąki
2 łyżki masła roztopionego
1 żółtko
180-200 ml ciepłej wody

wykonanie:
Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i podsmażoną cebulką. Możemy podać również jako dodatek do czystych zup.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here