szarlotka wg siostry Anastazji

20932

składniki:
600 g mąki
250 g margaryny lub masła
3-4 żółtka
220-250 g cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1500 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych
opcjonalnie:
1 łyżeczka cynamonu
cukier do jabłek – do smaku
2 łyżki bułki tartej

wykonanie:
Połowę jabłek kroimy w grubszą kostkę a pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy i smażymy. Dodajemy do nich opcjonalnie cynamon i cukier do smaku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółta, śmietanę oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy dno foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Ja podpiekam ok. 10 min. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (w przepisie s. Anastazja nie podsypuje, ja natomiast podsypuje aby bułka wchłonęła nadmiar soku z jabłek i nie zrobił się zakalec). Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka, które przykrywamy rozwałkowanym na wymiar foremki ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st. C aż będzie rumiane, przez ok. 45 min. Szarlotkę podajemy na gorąco z lodami lub na zimno oprószoną cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here