składniki:
210 g marchewki, startej na drobnych oczkach
100 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
200 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem przez ok. 10 min. Następnie dodajemy stopniowo jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, czekoladę siekamy. Do masy maślano jajecznej dodajemy startą marchewkę, skórkę z cytryny i miksujemy. Następnie w dwóch turach dodajmy przesiane mąki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 st. C do tzw. suchego patyczka, prze ok. 60 -70 min. Ciasto jest niskie ale smaczne :). Wystudzone ciasto polewamy czekoladą z orzechami.
składniki na polewę:
100 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
40 g czekolady deserowej
20 g masła
wykonanie:
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy z masłem.
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Smak dzieciństwa 🙂