ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone

    2031

    składniki na ciasto marchewkowe:
    200 g marchewki startej na drobnych oczkach
    300 g mąki orkiszowej lub pszennej
    90 g mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    200 g masła, roztopionego
    250 g cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    wykonanie:
    Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy rozpuszczone masło cały czas miksując. Następnie dodajemy marchewkę i mieszamy np. szpatułka. Dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy tylko do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Wystudzone ciasto smarujemy kremem lub oprószamy cukrem pudrem.

    składniki na krem:
    125 g mascarpone
    50 g masła
    2-3 łyżki cukru pudru lub do smaku
    opcjonalnie:
    1 łyżeczka soku z pomarańczy

    wykonanie:
    Masło miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy mascarpone oraz opcjonalnie sok z pomarańczy i miksujemy na gładki krem.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here