ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone

3251

składniki na ciasto marchewkowe:
200 g marchewki startej na drobnych oczkach
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
200 g masła, roztopionego
250 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy rozpuszczone masło cały czas miksując. Następnie dodajemy marchewkę i mieszamy np. szpatułka. Dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy tylko do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Wystudzone ciasto smarujemy kremem lub oprószamy cukrem pudrem.

składniki na krem:
125 g mascarpone
50 g masła
2-3 łyżki cukru pudru lub do smaku
opcjonalnie:
1 łyżeczka soku z pomarańczy

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy mascarpone oraz opcjonalnie sok z pomarańczy i miksujemy na gładki krem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here