marchewka pasteryzowana – idealna do zup i sałatek

2899

składniki:
marchewka – dowolna ilość
zalewa I:
1000 ml wody
1 łyżka soli
opcjonalnie:
10 kropli soku z cytryny
lub
zalewa II:
1000 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

wykonanie:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do wyparzonych słoików, ok. 2/3 pojemności słoika. Zalewamy zalewą tak aby marchewka była całkowicie zanurzona w zalewie, zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy: Na dnie dużego garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę, na której układamy słoiki z marchewką. Wlewamy wodę do 2/3 wysokości słoika. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy 40 min. a następnie po upływie 24 godz. (drugiego dnia) gotujemy 30 min. Zimne słoiki przenosimy do spiżarki. Taka marchewka idealnie nadaje się do sałatek, zup itp. (Ja do zupy dodaję również zalewę). Jedną porcję marchewki zalewałam zalewą z solą a drugą porcję marchewki zalewałam zalewą z solą i cukrem. Z pierwszej zalewy marchewka jest bardziej słona a z drugiej troszkę słodsza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here