
składniki:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 g marchewki, startej na drobnych oczkach
170 g ananasa, może być z puszki
100 g orzechów włoskich, posiekanych
200 ml oleju
4 jajka
200 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
wykonanie:
Ananasa kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z startą marchewką. Mąkę mieszamy z cynamonem, gałką, sodą, proszkiem do pieczenia, solą oraz posiekanymi orzechami. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy na przemian olej oraz składniki sypkie i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy marchewkę z ananasem i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 st. C do tzw. suchego patyczka przez ok. 50-60 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
składniki na:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
cukier puder do smaku
orzechy do dekoracji
wykonanie:
Serek miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywny krem. Gotowym smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy kawałkami orzechów lub posiekanymi orzechami.


Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast 🙂 Wyszło perfekcyjnie 🙂
Dziękuję 🙂 Moje ulubione również 🙂