składniki:
250 g marchewki, startej na drobnych oczkach
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
4 jajka
200 ml oleju np. słonecznikowego
150 g wiórek kokosowych
180 g ananasa, odsączonego z zalewy
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
wykonanie:
Ananasa kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, wiórkami kokosowymi. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy na przemian olej oraz składniki suche i miksujemy do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy marchewkę oraz ananasa. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min.
składniki na polewę:
1 biała czekolada
40 g masła
1-2 łyżki śmietanki 30%
1-2 garstki wiórek koksowych, lekko uprażonych na suchej patelni
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy do połączenia się na jednolitą masę. Gotową masą polewamy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami koksowymi.
To ciasto jest dla lubiących ciasta z kokosem. Troszkę się kruszy.
A tutaj znajdziesz inne ciasta marchewkowe:
ciasto marchewkowe z orzechami
ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone
ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami
ciasto marchewkowe – łatwe, o intensywnym kolorze
ciasto marchewkowe z czekoladą i orzechami
ciasto marchewkowe z masą kajmakową
muffinki marchewkowe