ciasto marchewkowe z masą kajmakową

3875

składniki:
2 szkl startej marchewki
2 szkl mąki krupczatki
4 jajka
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy stopniowo na przemian żółtka i cukier cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy np. do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 min w 120st. C a następnie w 160 st. C przez ok. 25 min.

masa kajmakowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
60 g masła
3 łyżki soku pomarańczowego

wykonanie:
Puszkę z mlekiem zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 2 godz. Ostudzone mleko ucieramy z masłem, dodajemy sok i mieszamy.

Ostudzone ciasto przekładamy masą. Wierzch możemy posmarować cienką warstwą masy i posypać płatkami migdałowymi.ciasto_marchwkowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here