składniki na ciasto:
250 mąki
150 g masła
1 jajo
150 g cukru pudru
wykonanie:
Mąkę siekamy nożem z masłem, cukrem i jajkiem. Wyrabiamy ciasto, schładzamy ok. 30 min. w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto kruche, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 160-180 stopni C.
składniki na masę serową:
1000 g tłustego sera
250 g cukru pudru
120 g masła
5 jajek
opcjonalnie: bakalie, aromat
wykonanie:
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Do masy jajecznej dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mieszamy. Białka ubijamy na pianę i mieszamy z masą serową.
masa makowa:
850 g maku z puszki
Na podpieczone ciasto kupkami układamy gotową masę makową. Na nią wykładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. Dekorujemy fantazyjnie polewą czekoladową.