makowiec śnieżny wg s. Anastazji

24814

składniki na biszkopt:
80 g mąki
110 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem mas.

składniki na masę makową:
250 g maku mielonego
250 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki miodu
3 białka
200 g bakali (posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki)
olejek migdałowy do smaku

wykonanie:
Mak gotujemy z mlekiem, aż mleko się wchłonie. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie pozostałe składniki, gotujemy jeszcze chwile cały czas mieszając. Gotową masę wykładamy na biszkopt.

składniki na masę śmietankową „śnieżną”:
500 ml śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
ok. 60 ml gorące wody

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wykładamy na masę makową. Całość wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

składniki na masę orzechową:
150 g orzechów włoskich, zmielonych
3 żółtka
125 ml mleka
100 g cukru pudru
200 g masła
spirytus

wykonanie:
Mleko zagotowujemy. Gorącym zalewamy zmielone orzechy i mieszamy. Żółtka miksujemy z cukrem na parze, aż powstanie puszysta jasna masa i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy wystudzoną masę jajeczną a następnie wystudzone orzechy. Gotową masę wykładamy na masę śmietankową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami.

  • przepis z małymi zmianami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here