składniki na ciasto kruche:
500 g mąki
250 g cukru pudru
250 g masła
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy cisto. (Gdyby ciasto było za twarde można dodać trochę śmietany) Dzielimy na dwie części, wkładamy do osobnych woreczków i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie jedną część ciasta wyciągamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok.23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia) i podpiekamy w ok. 180 st. C.
składniki na masę makową:
330 g suchego maku
140 g cukru pudru
1 łyżka kakao
5 jajek
1 łyżeczka proszku o pieczenia
2 łyżeczki olejku migdałowego
50 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
50 g pokruszonych płatków migdałowych
wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą, następnie odcedzamy i mielimy trzy razy w maszynce do mięsa. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do maku dodajemy kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, bakalie oraz puszystą masę jajeczną i wszystko delikatnie mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch masy ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w ok. 180 st. C, aż ciasto będzie rumiane, przez ok. 50-60 min.