tort orzechowo kakaowy z galaretką wiśniową

1593

składniki na biszkopt kakaowy:
70 g mąki
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
30 g kakao
100 g cukru
2 łyżki oleju
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach wymieszaną i przesianą mąkę z kakaem oraz proszkiem do pieczenia, i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przełożeniem masą.

składniki na ciasto orzechowe:
150 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
3 białka
120 g cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Do ubitych białek dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia a następnie posiekane orzechy i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 – 180 st. C przez ok. 30-35 min. Upieczone ciasto odstawimy do wystudzenia.

składniki na galaretkę z wiśniami:
1 galaretka wiśniowa
1 mały słoiczek wiśni w syropie lub kompot z wiśniami
woda

wykonanie:
Wiśnie odsączamy z syropu lub kompotu. Do syropu dolewamy tyle gorącej wody aby uzyskać w sumie 300 ml płynu. W gorącym płynie rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej folią spożywczą. Do galaretki wkładamy wiście i odstawiamy do stężenia.

składniki na krem o smaku kawy:
375 ml mleka
40 g budyniu
3 żółtka
80 g cukru
15-20 g kawy cappuccino
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
200 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami oraz budyniem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, stopniowo dodajemy do niego budyń i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy kawę.

składniki na masę do obłożenia:
250 ml mleka
1-2 łyżki cukru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka mąki pszennej
2 żółtka
100 g masła w temp. pokojowej

wykonanie:
150 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtko z mąką ziemniaczaną oraz pszenną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, stopniowo dodajemy do niego budyń i miksujemy na gładką masę.

składniki na polewę:
60 g czekolady deserowej
60 g śmietanki 30%

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania. Gorącą śmietanką zalewamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 min. a następnie dokładnie mieszamy.

złożenie:
Pierwszy blat biszkopta układamy na patrze, wykładamy ok. 1/3 część masy kawowej na której układamy galaretkę z wiśniami. Pokrywamy ją ok. 1/3 częścią masy, na której układamy ciasto orzechowe. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi blat biszkopta. Całość pokrywamy masą do obłożenia. Polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. czekoladkami, wafelkami, pralinami… Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here