tort ambasador

6451

składniki na biszkopt kakaowy:
(jeden blat, pieczemy takie trzy)
35 g mąki
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g cukru
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białka dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i powoli wlewamy olej cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 20-25 min.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
40 g budyniu np. waniliowego
2 żółtka
2 łyżki mąki
50 -100 g cukru (dałam 100 g ale jak dla mnie był za słodki)
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

składniki na krem czekoladowo bakaliowy:

1/2 kremu budyniowego
1 łyżka kakao
30 – 40 g posiekanych orzechów włoskich
30 g posiekanej czekolady deserowej
garstka posiekanych rodzynek
opcjonalnie: alkohol do smaku

wykonanie:
Krem budyniowy miksujemy z kakao. Dodajemy czekoladę oraz bakalie i mieszamy.

składniki na kem z ananasem:
pozostała część kremu budyniowego
1/2 puszki ananasa (ok. 5-6 plastrów)

wykonanie:
Plastry ananasa odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, dodajemy do kremu budyniowego i mieszamy.

złożenie tortu:
biszkopt kakaowy – krem czekoladowo bakaliowy – biszkopt kakaowy – krem z ananasem – biszkopt kakaowy – dowolnie dekorujemy

krem do obłożenia i dekoracji:
250 g masła w temperaturze pokojowej
100 g mleka w proszku
60 g cukru pudru
50 ml mleka świeżego

wykonanie:
Świeże mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier puder. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch następnie dodajemy masę mleczną i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem obkładamy i dekorujemy tort. Ja do 1/2 części kremu dodałam kakao i obłożyłam nim tort schłodziłam, polałam czekoladowym dripem a do pozostałej części kremu dodałam barwniki i udekorowałam.

składniki na drip:
50 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki kremówki

wykonanie:
śmietankę podgrzewam. Go gorącej dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 min. a następnie mieszamy.







ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here