sernik z białą czekoladą

2259

składniki na spód ciasteczkowy:
160 g herbatników
60 g masła

wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok.23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy dnem szklanki.

składniki na masę serową:
750 g sera białego, półtłustego 3x zmielonego
125 ml śmietanki kremówki 30%
160 g białej czekolady
4 jajka
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (rondelek z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą umieszczamy na rondelu z gotującą się woda). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy. Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na polewę z białej czekolady:
60 g białej czekolady
60 ml śmietany 30%
dodatkowo opcjonalnie:
2-3 kostki startej na wiórka białej czekolady

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 1 min. a następnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gotową polewą polewamy sernik, opcjonalnie dekorujemy wiórkami czekoladowymi i schładzamy przez noc w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here