piegusek na białkach

514

składniki:
1 szk białek (ok. 285 g)
160 g mąki
160 g suchego maku
180 g cukru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny lub 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i ubijamy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz ekstrakt i miksujemy na małych obrotach. Na końcu dodajemy przestudzone masło i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki ok. 10×30 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Upieczone i wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here