składniki:
210 g białek (z ok. 6 jajek)
40 g wiórek kokosowych
150 g mąki
3 łyżki kakao
220 g cukru
125 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju np. słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao, wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy olej oraz śmietanę. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki typu keksówka. Pieczemy w ok. 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. Po upieczeniu wyciągamy z foremki, odstawiamy do wystudzenia. Ciasto możemy dowolnie udekorować np. polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.