ciasto dacquoise (dakłas)

6666

składniki na ciasto czekoladowe:
120 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
3 jajka
150 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem (ok. 10 min), następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Do puszystej masy dodajemy w dwóch turach wymieszane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder, pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy do foremki (ok.23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min. Upieczoną pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
200 g masy kajmakowej, schłodzonej
100 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g daktyli, pokrojonych w kosteczkę

wykonanie:
Kremówkę ubijamy z mascarpone. Następnie dodajemy masę kajmakową i miksujemy tylko do połączenia się. Na końcu dodajemy orzechy i daktyle i mieszamy szpatułką.

nasączenie:
ok. 100 ml posłodzonego naparu kawy, wystudzonego
opcjonalnie:
kakao do oprószenia ciasta

złożenie ciasta:
Ciasto delikatnie nasączamy naparem z kawy. Wykładamy cały krem, na którym układamy bezę. Całość schładzamy w lodówce przez noc. Przed podaniem ciasto możemy oprószyć kakao.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here