ciasto oczy murzynki

14714

składniki na biszkopt:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy olej i mleko, miksujemy. Następnie dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia.

składniki na krem:
750 ml mleka
4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 i 1/2 łyżki kakao
3-4 łyżki cukru (do smaku)
2 żółtka
250-300 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia, przykrywamy budyń folią spożywczą (aby nie zrobił się ciemny kożuch) i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
ok. 150 ml posłodzonego naparu kawy, wystudzonego
1 duże opakowanie delicji wiśniowych
polewa czekoladowa przepis tutaj
opcjonalnie: posypka czekoladowa

wykonanie ciasta:
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden delikatnie nasączamy naparem kawy. Równomiernie rozsmarowujemy 1/2 część masy, na masie układamy delicje i rozsmarowujemy pozostałą masę. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wierz polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie dekorujemy posypką czekoladową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here