składniki na biszkopt kakaowy:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g mąki ziemniaczanej (dałam 80g)
180 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy olej i mleko, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm – miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35-40 min.) Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.
składniki na poncz:
ok. 100- 150 ml wody lub wystudzonej herbaty lub kawy
cukier do smaku
wykonanie:
Wodę lub herbatę kawę osładzamy wg własnego smaku.
składniki na krem śmietankowy:
400-500 ml śmietanki kremówki 30% (użyłam 400 ml)
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru lub więcej wg własnego smaku
ziarenka z 1/4 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią do smaku
opcjonalnie
2 łyżeczki żelatyny
trochę ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
wykonanie:
Śmietankę miksujemy z serkiem mascarpone wanilią oraz cukrem pudrem na puszysty zwarty krem. Opcjonalnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
wykonanie ciasta:
Pierwszy blat biszkopta nasączamy ponczem i wykładamy cały krem, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość schładzamy w lodówce.
składniki na polewę czekoladową
100 g czekolady gorzkiej
60 g masła
wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą, mieszamy i polewamy ciasto.