kremowy sernik z mascarpone + film krok po kroku

3268

składniki na spód z herbatników:
150 g herbatników
80 g masła, roztopionego

wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do foremki (ok. 24x24cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

FILM krok po kroku jak wykonać sernik

składniki na masę serową:
500 g sera białego półtłustego, zmielonego
500 g serka mascarpone
5 jajek
250 g cukru
1 budyń waniliowy
skórka otarta z 1 cytryny

wykonanie:
Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Uderzamy naczyniem z masą o blat 2-3 razy aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Przekładamy masę serową na spód ciasta. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch będzie rumiany, przez ok. 60 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy sernik możemy polać dowolną polewą czekoladową lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here