składniki na spód z herbatników:
150 g herbatników
80 g masła, roztopionego
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do foremki (ok. 24x24cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
FILM krok po kroku jak wykonać sernik
składniki na masę serową:
500 g sera białego półtłustego, zmielonego
500 g serka mascarpone
5 jajek
250 g cukru
1 budyń waniliowy
skórka otarta z 1 cytryny
wykonanie:
Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Uderzamy naczyniem z masą o blat 2-3 razy aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Przekładamy masę serową na spód ciasta. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch będzie rumiany, przez ok. 60 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy sernik możemy polać dowolną polewą czekoladową lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Masa z tych proporcji wychodzi gęstsza niż na filmiku