składniki na ciasto kruche:
400 – 450 g mąki
50 g cukru pudru
4 żółtka
200 g masła, schłodzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
bułka tarta
wykonanie:
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło i siekamy nożem, dodajemy żółtka chwilę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą część wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Większą częścią ciasta wykładamy dno foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i podpiekamy. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą.
składniki na nadzienie jabłkowo rabarbarowe:
800 g uprażonych jabłek np. ja użyłam gotowych ze słoika
750 g rabarbaru
100-150 cukru lub do smaku
opcjonalnie:
skórka otarta z 1 cytryny
wykonanie:
Rabarbar myjemy, usuwamy włókna, kroimy w kostkę i rozgotowujemy z cukrem do smaku. Przestudzamy i dodajemy opcjonalnie otartą skórkę z cytryny.
Na podpieczone i oprószone bułką tartą ciasto wykładamy uprażone jabłka. Na jabłka wykładamy równomiernie rabarbar.
składniki na piankę:
4 białka
100 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Warstwę rabarbaru oprószamy bułką tartą i przykrywamy pianą z białek. Na wierzch ścieramy pozostałe schłodzone ciasto. Całość pieczemy w ok. 170- 180 st. C przez ok. 40 min.