truskawkowa pianka z owocami i galaretką bez pieczenia + film krok po kroku

1478

składniki:
300 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru – opcjonalnie
1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody
1 galaretka truskawkowa + 400 ml gorącej wody
ok. 250 g truskawek
biszkopty na dno formy

Film krok po kroku:

wykonanie:
Dno foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wykładamy biszkoptami. Pierwszą galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy w plasterki. Gdy galaretka jest zimna ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki wlewamy zimną galaretkę (może być lekko tężejąca) i miksujemy na małych obrotach. Jeśli masa jest bardzo płynna wkładamy do lodówki ale dosłownie na 1 -2 minutki gdyż może szybko stężeć. Lekko tężejącą wykładamy na biszkopty. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Lekko tężejącą wylewamy na truskawki. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here