składniki:
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki kremówki 30%
1 -2 łyżki cukru pudru
ok. 200 g biszkoptów podłużnych
ok. 11 szt. truskawek
250 ml mocnego naparu kawowego, posłodzonego + opcjonalnie 2 łyżki likieru kawowego lub amaretto
Zapraszam do pooglądania filmu jak szybko wykonać tą roladę :
wykonanie:
Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną masę. Biszkopty delikatnie nasączamy w kawie i układamy je na foli spożywczej jeden obok drugiego tworząc prostokąt (u podstawy 3 biszkopty w poziomie x 8 biszkoptów na szerokość). Na biszkoptach rozsmarowujemy masę śmietankową i układamy truskawki, jedna przy drugiej (na dłuższej krawędzi ciasta). Zwijamy roladę pomagając sobie folią spożywczą, którą zawijamy całą roladę. Gotową schładzamy w lodówce przez ok. 3 godz. Następnie dowolnie dekorujemy bitą śmietaną oraz pokrojonymi truskawkami.
Zapraszam do pooglądania filmu jak wykonać roladę bez pieczenia: