składniki:
500 g sera białego, zmielonego
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
500 ml gorącej wody
ok. 40 g cukru
dodatkowo:
biszkopty na spód sernika
bita śmietana do dekoracji
truskawki do dekoracji
Zapraszam do pooglądania filmu jak przygotować sernik truskawkowy na zimno:
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy na mus, zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do wystudzenia. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Do sera dodajemy zimny mus truskawkowy i miksujemy. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę wkładamy na chwilę do lodówki aby lekko stężała. Lekko tężejąca przekładamy na biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki aby masa całkowicie stężała. Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną i truskawkami.