sernik z serków homogenizowanych i z truskawkami bez pieczenia

11069

składniki:
600 g serka homogenizowanego waniliowego (3x po 200g)
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 galaretki cytrynowe
400 ml gorącej wody
ok. 450 g truskawek
biszkopty na spód ciasta

Pooglądaj film jak wykonać sernik z serków homogenizowanych:

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Tortownicę (ok. 24-25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Ok. 200 g truskawek kroimy na pół, pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy lub mieszamy rózgą kuchenną. Jeśli masa jest bardzo rzadka to wkładamy na chwilę do lodówki. Do lekko tężejącej masy dodajemy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Parę łyżek masy serowej rozsmarowujemy na biszkoptach aby tylko je przykryć. Połówki truskawek układamy w koło foremki, przeciętą częścią na zewnątrz a następnie wykładamy pozostałą cześć masy. Całość wstawiamy do lodówki aby stężało.

składniki na wierzch:
1 galaretka truskawkowa
400 ml gorącej wody
kilka truskawek pokrojonych w plasterki

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Plasterki truskawek układamy na tężejącej masie serowej i delikatnie zalewamy lekko tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here