składniki na ciasto kruche:
400 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 g masła, schłodzonego
4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę)
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, większą część o wadze ok. 500 g wałkujemy i przekładamy do foremki (ok. 24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Pozostałą cześć wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w zamrażalniku.
składniki na warstwę jabłkową:
ok. 800 g jabłek
cynamon co smaku
2 łyżeczki kaszy manny
wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Mieszamy z cynamonem i kaszą manną.
składniki na masę budyniową:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru lub do smaku
2 łyżki masła
wykonanie:
ok. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, aż połączy się z budyniem. Gorący budyń przekładamy na podpieczony spód ciasta.
Na budyń wykładamy jabłka. Następnie piankę z białek i ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy przez ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczone odstawiamy co wystudzenia. W dniu upieczenia ciasto jest bardzo kruche. Najlepiej podawać następnego dnia.