składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g masła, schłodzonego
2 łyżki wody
1 żółtko
1 szczypta soli
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno i boki formy na tartę. Wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy ok. 15 min.
składniki na nadzienie:
ok. 500 g młodej cukinii
100-130 g sera feta
1 cebula
1 pomidor
100 ml śmietany, kwaśnej
2 jajka
sól, pieprz
dodatkowo:
natka pietruszki
wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie półplasterki (jeśli mamy większą cukinię kroimy ją „ćwiartki” a następnie na cienkie plasterki). Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy, aż cukinia zmięknie a sok, który puściła odparuje. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy równomiernie cukinię z cebulą, układamy plasterki pomidora oraz pokrojony w kostkę ser feta. Całość zalewamy mieszanką śmietanki i jajek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min. w ok. 180 st.C. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.