składniki:
1200 g ziemniaków
300 g kiełbasy
3 jajka
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
wykonanie:
Kiełbasę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podsmażam na maśle. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kiełbasy i chwilę razem podsmażamy. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nadmiaru soku. Sok odstawiamy na chwilę a następnie zlewamy, ostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Drugą cebulę również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i kilka sekund podsmażamy. Do masy ziemniaczane dodajemy jajka, mąki, czosnek, startą cebulę, majeranek i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy np. widelca. Następnie dodajemy wystudzoną kiełbasę i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wąską foremkę/ keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 90 min. Babę podajemy np. ze śmietaną lub sosem np. grzybowym. Możemy ją również podać na następny dzień, podgrzaną.