roladki ziemniaczane ze szpinakiem w waflu

4963

składniki:
1 arkusz wafla
300 g ziemniaków ugotowanych
1 małe jajko
40 g mąki ziemniaczanej
250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
dodatkowo:
1 jajko
mąka orkiszowa lub pszenna
bułka tarta

wykonanie:
Na patelni podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smaży, aż nadmiar wody wyparuje. Do gorących ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i mieszamy na jednolitą masę. Ciepłe wykładamy równomiernie na arkusz wafla (na grubej kratce). Pod wpływem ciepła wafel powinien zmięknąć. Na ziemniaki wykładamy szpinak. Całość zwijamy w roladę. Kroimy na ok. 2 cm kawałki. Każdy panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Podajemy np. z mięsem duszonym, pieczonym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here