ciasto leśny mech z wiśniową galaretką

1604

składniki na ciasto ze szpinakiem:
200 g szpinaku świeżego
3 jajka
150 g cukru
125 ml oleju np. słonecznikowego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Szpinak blendujemy z 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak, ekstrakt cytrynowy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 -35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie ścinamy wierzch, który kruszymy.

składniki na galaretkę:
2 galaretki o smaku wiśniowym
700 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka typu mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gesty krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Opcjonalnie dodatkowo posypujemy np. pestkami granatu. Całość schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here