składniki na spód ciasteczkowy:
180 g herbatników
80 g masła
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). wyrównujemy i dociskamy np. dnem szklanki.
składniki na masę serową:
1000 g sera białego, półtłustego 3x zmielonego
400 ml mleczka koksowego
100 g wiórek kokosowych
4 jajka
150-200 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
40 g budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy naczynia miksujące i miksujemy tylko do połączenia się składników. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w ok. 170 st. C, aż wierzch będzie rumiany, przez ok. 70 min. Upieczony sernik pozostawiamy piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
składniki na polewę czekoladową:
90 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki kremówki 30%
dodatkowo:
wiórka kokosowe do posypania
wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy do momentu pojawienia się pęcherzyków przy ściankach rondelka. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na ok. 1-2 min. i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą polewamy sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi.