zielone kopytka ze szpinakiem

3218

składniki:
500 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
100 g szpinaku świeżego
1 jajko
1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej
170-200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od jakości ziemniaków)

wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Szpinak miksujemy blenderem z jajkiem na papkę i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy stopniowo mąki i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się lepi to podsypujemy mąką) a następnie tniemy na ok. 3 cm kluseczki. Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy ok. 1-2 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy omaszczone masłem, możemy oprószyć pieprzem lub masłem z cebulką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here