składniki:
250 g sera białego
85 g kaszy manny
2 łyżki cukru
1 jajko
1 szczypta soli
ok. 20 małych malin
wykonanie:
Ser mieszamy z jajkiem np. przy pomocy widelca. Następnie dodajemy cukier, sól oraz kaszę manną i mieszamy. Ciasto dzielimy na ok. 20 części, z których formujemy kuleczki. Każdą spłaszczamy, na środku każdej układamy malinę, sklejamy i formujemy kuleczki. Gotowe wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 1 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy omaszczone masłem lub ze zrumienioną na maśle bułką tartą i z sosem malinowym.
sos malinowy:
ok. 1 szklanka malin
1 łyżka masła
cukier do smaku
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż maliny się rozpadną.