składniki na ciasto miodowe:
500 g mąki
100 g cukru pudru
80 g miodu
2 jajka
200 g masła, schłodzonego
50 g smalcu
1 łyżeczka sody
opcjonalnie :
1 łyżka śmietany 18%
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy na przyciętym papierze do pieczenia (ja od razu w foremce rozwałkowywałam przy pomocy małego wałka). Przekładamy razem z papierem do foremki (ok.22x32cm miara dna formy). Każdy blat pieczemy w ok. 180 st.C, aż będzie rumiany.
składniki na masę grysikową:
750 ml mleka
8 łyżek kaszy manny
6 łyżek cukru
200 g masła
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo ugotowaną kaszkę i miksujemy na jednolitą masę.
dodatkowo:
ok. 330 ml powidła śliwkowego
polewa czekoladowo
wykonanie ciasta:
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy 1/2 część masy grysikowej. Układamy drugi drugi blat ciasta, na którym rozsmarowujemy powidło śliwkowe. Układamy trzeci blat, wykładamy pozostałą masę grysikową i układamy czwarty blat. Całość obciążamy deseczką i pozostawiamy najlepiej przez noc. Następnie polewamy polewą i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami. Ciasto najlepiej przygotować ok. 3-4 dni przed podaniem aby zmiękło i mogło nabrać smaku 🙂