ciasto Stefania smak PRL-u bez pieczenia

4417

składniki:
1000 ml mleka
180-200 g cukru
200 g masła
200 g kaszy manny
2 kopiate łyżki kakao
herbatniki

wykonanie:
Na dnie foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy herbatniki. 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając gdy zacznie gęstnieć dodajemy kakao. Gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową gorącą masę wykładamy równomiernie na herbatniki i przykrywamy herbatnikami. Wierzch polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2-3 łyżki cukru
2 kopiate łyżki kakao
4-5 łyżek wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie polewa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here