tort o smaku białej czekolady wiśni oraz czekoladowych trufli

14833

składniki na jeden biszkopt:
(pieczemy dwa takie same)
100 g mąki
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 i 1/2 łyżki oleju np. słonecznikowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st.C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie ok. 10 min. a następnie odwracamy do góry sodem, usuwamy papier i pozostawiamy do wystudzenia. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo. Obydwa biszkopty przecinamy na dwa blaty. Biszkopty najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem.

składniki na krem truflowy:
170 g czekoladek trufli
60 g czekolady gorzkiej
180 ml śmietanki kremówki 30%
100 g serka mascarpone

wykonanie:
Trufle i czekoladę ciekamy na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekane czekoladki z czekoladą i mieszamy, aż połączą się ze śmietanką. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na noc). Następnie schłodzoną masę miksujemy ze schłodzonym serkiem mascarpone.

W rancie umieszczamy pierwszy blat biszkopta, na który wykładamy krem truflowy, przykrywamy drugim i wstawiamy do lodówki.

składniki na warstwę wiśniową:
1 galaretka o smaku wiśniowym
300 ml wody
100 g wiśni z syropu lub dżemu wiśniowego
90 ml śmietanki kremówki 30%
6 g żelatyny +1 łyżka wody
1 łyżeczka cukru pudru lub do smaku

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i przelewamy do tortownicy (ok.18 cm średnicy) wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki aby stężała (najlepiej pozostawić na noc).
Żelatynę mieszamy z gorącą wodą. Wiśnie lub dżem blendujemy na pure i podgrzewamy, do gorącego pure dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy letnie pure (zimne stężeje i nie da się wymieszać ale też nie może być za ciepłe aby kremówka się nie zważyła) i dokładnie mieszamy szpatułką. Od razu 1/2 część wykładamy na biszkopt, następnie układamy galaretkę i pozostałą część masy, na której umieszczamy kolejny blat biszkopta i wstawimy do lodówki.

składniki na krem z białej czekolady:
150 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki 30%
200 g serka mascarpone

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na ok. 1 min. a następnie dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce przez min. 6 godz. (najlepiej przez noc). Następnie schłodzoną masę miksujemy ze schłodzonym serkiem mascarpone. Gotowy krem wykładamy na biszkopt i przykrywamy ostatnim. Całość schładzamy w lodówce (najlepiej przez noc aby tort się ustabilizował i nabrał smaku).

składniki na krem na obłożenie i dekoracje:
300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
30-40 g cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy
zielony barwnik spożywczy

wykonanie:
Mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem na gęsty krem. Trochę kremu mieszamy z barwnikiem czerwonym a innej miseczce mieszamy z zielonym. Białym kremem pokrywamy tort. Dowolnie dekorujemy dripem i kolorowymi kremami.

składniki na drip czekoladowy:
ok. 30 g czekolady
ok. 30 g śmietanki 30%

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na ok. 1 min. a następnie dokładnie mieszamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here