babka piaskowa z nutą cytryny

3546

składniki:
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
125 g masła w temperaturze pokojowej
50 ml mleka w temperaturze pokojowej
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekką górką

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier a następnie jajka (ciasto może wydawać się zwarzone, nie przejmujemy się tym). Następnie dodajemy wymieszane i przesiane mąki, mleko oraz ekstrakt i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki na babkę. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. Wystudzoną babkę polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Lukier robię na oko, trochę cukru pudru mieszam z wodą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here