różowe ciasto kisielowe

1922

składniki:
300 g mąki
3 kisiele w kolorze czerwonym (np. wiśniowe)
220 g cukru
220 ml mleka w temperaturze pokojowej
100 g masła w temperaturze pokojowej
4 jajka w temperaturze pokojowej
15 g proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem oraz jajkami na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (keksówki ok. 12×35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 50-60 min. Upieczone i wystudzone ciasto opcjonalnie możemy polać lukrem. JA zrobiłam lukier na oko. Trochę cukru pudru wymieszałam z sokiem malinowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here