wiosenny leśny mech z galaretką i truskawkami

5671

składniki na ciasto szpinakowe:
200 g szpinaku świeżego
250 g mąki
3 jajka
150 g cukru
125 ml oleju np. słonecznikowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek powoli wlewamy pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zblendowany szpinak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy go wystudzenia. Następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy.

składniki na warstwę z truskawkami:
2 galaretki o smaku truskawkowym
ok. 450 g truskawek (u mnie mrożone)
700 ml gorącej wody

wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do wystudzonej galaretki dodajemy pokrojone truskawki i odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Lekko tężejąca galaretkę z truskawkami wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki aby całkiem stężała.

składniki na krem śmietankowy z mascarpone:

300 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka typu mascarpone
3 łyżki cukru pudru lub do smaku
1 łyżeczka cukru z wanilią

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gęsty krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem. Całość schładzamy w lodówce. Wierzch dowolnie dekorujemy np. świeżymi truskawkami lub czekoladowymi jajeczkami i cukrowymi kwiatuszkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here