ciasto czeskie vel miodownik z masą grysikową

4267

składniki na ciasto miodowe:
600 g mąki
250 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
250 g masła, schłodzonego
2 jajka
3 łyżki miodu
2-3 łyżki śmietany

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta osobno rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok.23×35 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C na rumiano, przez ok. 10-12 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.

Zapraszam do pooglądania filmu jak wykonać ciasto czeskie:

składniki na masę grysikową:
750 ml mleka
8 łyżek kaszy manny
150-200 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo ugotowany grysik i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masą przekładamy upieczone ciasta. Dociskamy. Możemy na parę godzin docisnąć deseczką. Następnie wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto odstawiamy na ok. 12 godz. aby zmiękło (ja wstawiam do spiżarki). Ciasto można przygotować 2-3 dni przed podaniem.

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
5 łyżek cukru
5 łyżek wody
2 czubate łyżki kakao

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż polewa lekko zgęstnieje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here