piernik wg s. Anastazji

1919

składniki:
450 g mąki
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
250 g cukru
200 g miodu płynnego
200 g margaryny
250 ml śmietany 18%
2 łyżki zimnej wody
1 łyżki kakao
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej

wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą oraz kakao. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, miód, śmietanę, wodę oraz wymieszane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą wąskiej keksówki. Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-60 min. Wystudzony piernik możemy polać polewą i dowolnie udekorować np. posiekanymi orzechami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here