piernik herbaciany z powidłem śliwkowym

3512

składniki na ciasto piernikowe:
450 g mąki
180 g cukru
4 jajka
200 ml miodu
230 ml oleju
230 ml mocnego naparu herbaty, wystudzonego
20 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
100 g orzechów włoskich, posiekanych

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy miód, olej, napar herbaciany i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą przekładamy do foremki (ok. 22×32, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 30 min. Wystudzone przekładamy powidłem śliwkowym. Wierzch polewamy polewą i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here