składniki na ciasto piernikowe:
450 g mąki
230 g cukru
150-200 g miodu, płynnego
4 jajka
250 ml oleju np. słonecznikowego
1 łyżka herbaty liściastej
125 ml gorącej wody
1 przyprawa do piernika (40g)
2 łyżeczki sody
wykonanie:
Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika, olej, wywar z herbaty oraz miód. Miksujemy na jednolitą masę. Dzielimy na trzy równe części. Pieczemy trzy osobne blaty w 180 st. C przez ok. 15 min.
składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120 g cukru
250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
opcjonalnie: sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
powidło śliwkowe
polewa czekoladowa
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń (aby masa się nie zważyła, masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze) i miksujemy na jednolitą masę. Opcjonalnie pod koniec dodajemy sok z cytryny.
wykonanie ciasta:
Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą powidła, wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem a następnie pozostałą cz. masy. Przykrywamy trzecim blatem. Wierzch polewamy polewą czekoladową.