babka piernikowa II

3584

składniki:
125 g maki orkiszowej lub pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
100 g miodu
100 g czekolady
50 g cukru
4 jajka
150 g masła
100 g powideł śliwkowych
20 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

wykonanie:
Masło roztapiamy z miodem, czekoladą oraz przyprawą do piernika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną masę, oraz przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułka. Na końcu dodajemy powidła, mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki ok. 23-24cm średnicy (ja dodatkowo jeszcze oprószam kaszą manną). Pieczemy ok. 45 min. w 160 st. C, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i dowolnie dekorujemy (cukrem pudrem lub polewą czekoladową lub lukrem)

(inspiracja z przepisu kuchnia lidla.pl)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here