babka twarogowa

6520

składniki:
300 g mąki
250 g sera białego 3x zmielonego w temperaturze pokojowej
200 g cukru
150 g masła w temperaturze pokojowej
4 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy jajka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach ser oraz ekstrakt i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy z kominem. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, prze ok. 50-60 min. Wystudzoną babkę dowolnie dekorujemy np. oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here