składniki na biszkopt:
120 g mąki
100 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
składniki na masę z serkiem homogenizowanym:
600 g derka homogenizowanego, waniliowego
200 g masła
3 żółtka
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
60 ml gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy serek homogenizowany oraz żółtka i miksujemy. Do masy serowej dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopt (gdyby masa była za rzadka to schładzamy ją chwilkę w lodówce). Na masie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wstawiamy do lodówki aby masa serowa stężała.
składniki na wierzch ciasta:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml gorącej wody
wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy, gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na brzoskwinie i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki aby galaretka stężała.