składniki:
27 szt. krakersów
120 g sera żółtego
1 puszka tuńczyka
30 g cebuli
4 jajka
2 – 3 ogórki konserwowe
pęczek szczypiorku
majonez
pieprz, sól
wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z 2-3 łyżkami majonezu. Doprawiamy solą oraz pierzem. W osobnej miseczce rozdrabniamy widelcem żółtka.
Ser żółty i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy ze sobą dodając 3 łyżki majonezu i doprawiamy pieprzem.
Tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy widelcem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do tuńczyka. Dodajemy również 1 -2 łyżki majonezu, mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Szczypiorek siekamy.
Na półmisku układamy 9 krakersów (prostokąt 3 szt.x3 szt.). Na krakersy wykładamy masę z serem żółtym, przykrywamy ją warstwą krakerów i wykładamy masę z tuńczykiem. Następnie układamy ostatnią warstwę krakersów i wykładamy masę z białek, którą posypujemy żółtkami. Wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość schładzamy kilka godzin w lodówce.