piernikowe świeczniki i choinki

4022

składniki na ciasto piernikowe:
750 -800 g mąki
230 g masła, miękkiego
100 g cukru pudru
360 g miodu (może być sztuczny, jeśli nie będziemy jeść 😉 )
1 jajko
20 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo miód a następnie jajko i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do piernika i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez min. 2 godz. Schłodzone ciasto odrywamy po kawałku, wałkujemy na ok. 3 mm grube.

Aby powstała piernikowa choinka wycinamy gwiazdki różnej wielkości, pieczemy przez ok. 5-8 min. w 180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy chwilkę na blaszce aby stwardniały a następnie studzimy na kratce. Całkowicie wystudzone sklejamy lurem. Dekorujemy wg własnego uznania.

Aby powstał świecznik wycinamy podstawę, i dowolne elementy świecznika (aniołki, gwiazdki, serduszka) Dekorujemy i przyklejamy lukrem.


2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here