składniki na ciasto kruche:
300 g mąki
180 g cukru
180 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10-15 min. w 180 st. C. Po podpieczeniu posypujemy np. kaszą manną.
składniki na masę makową:
1 puszka masy makowej (ok. 850-900 g)
120 g cukru
2 jajka
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masę makową i mieszamy. Całość przekładamy na podpieczony spód.
składniki na masę serową:
1000 g sera, trzykrotnie zmielonego
2 żółtka
4 białka
220 g cukru
100 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem oraz żółtkami. Dodajemy ser, budyń oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na warstwę makową. Całość pieczemy w 170-180 st.C przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem.
składniki na lukier:
ok. 1 szkl cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.